Sunday, December 23, 2012

Kari Udang

Kari udang ni saya belajar dari suami..macam biasa masakan orang Bangladesh biasanya tanpa gunakan santan..hari ni masak lebih sikit sebab ada tetamu..

Bahan-bahan:

1 mangkuk kecil udang sederhana
2 biji bawang besar dihiris nipis
3 ulas bawang putih
2 hiris halia
10 biji cili padi xperlu hiris
1 biji ubi kentang dipotong dadu
1 biji tomato size besar
1 st jintan manis
2 st serbuk kunyit
2 cawan air
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa

Cara-cara:

Panaskan minyak kemudian masukkan semua bahan kecuali udang, tomata dan air..goreng sehingga garing..masukkan air..masak sehingga ubi empuk..kemudian masukkan udang dan tomato..biar mendidih seketika dan siap! Mudah sangat..juadah yang kurang kolestrol..kalau nak lagi kurang boleh kurangkan minyak dan buang kepala dan urat hitam dibelakang udang..pilihan ditangan kita kan..selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment