Kari daging ini saya kira paling simple dan sedap rasanya..seperti biasa resepi dari Bangladesh dan tak guna santan..
Juadah ni cukup untuk 5 orang makan..
Bahan-bahan:
Daging secukupnya (saya guna bahagian tulang)
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 inchi halia
1 biji tomato dibelah empat
1 biji ubi kentang dibelah empat
12 biji cili padi
2 batang kayu manis
5 biji buah pelaga
2 sb serbuk kari daging
2 sb serbuk jintan putih
2 st serbuk kunyit
2 st garam
1 st serbuk pati ayam
1/2 cawan minyak
2 gelas air
Cara-cara:
Satukan semua bahan dan gaul sebati di dalam periuk..letakkan di atas dapur dan masak dengan api sederhana selama 1 1/2 jam atau sehingga daging empuk..pastikan kari tidak begitu kering..boleh tambah air panas jika kari jadi kering..selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment