Friday, December 28, 2012

Kari Daging Bangla Style

Kari daging ini saya kira paling simple dan sedap rasanya..seperti biasa resepi dari Bangladesh dan tak guna santan..

Juadah ni cukup untuk 5 orang makan..

Bahan-bahan:

Daging secukupnya (saya guna bahagian tulang)
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 inchi halia
1 biji tomato dibelah empat
1 biji ubi kentang dibelah empat
12 biji cili padi
2 batang kayu manis
5 biji buah pelaga
2 sb serbuk kari daging
2 sb serbuk jintan putih
2 st serbuk kunyit
2 st garam
1 st serbuk pati ayam
1/2 cawan minyak
2 gelas air

Cara-cara:

Satukan semua bahan dan gaul sebati di dalam periuk..letakkan di atas dapur dan masak dengan api sederhana selama 1 1/2 jam atau sehingga daging empuk..pastikan kari tidak begitu kering..boleh tambah air panas jika kari jadi kering..selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment