Tuesday, March 31, 2015

Negatif.

Orang negative boleh drag kita jadi negative juga..hati2 lah nak berbual ke, nak bergaul ke dengan orang2 macam ni..Nauzubillah..ya kita ni pun bukan positif sangat..bila di tarik cepat saja nak terikut..

7 tahun jadi surirumah tangga, salah satu factor untuk terus jadi surirumah ialah mulut, aurat dan pergaulan terjaga..ya..itulah salah satu factor yang buat saya syukur sangat2 jadi surirumah..bila dah jadi surirumah ni masa kita dianggap banyak..jadi boleh la sesiapa pun nak call dan luah masalah tanpa mengira masa..

Bila dah luah masalah, luah cerita pasal orang pula..orang semuanya salah..orang tu salah..orang ni salah..dia seorang saja betul..dia saja yang perfect..tanpa minta pun dia bagi nasihat berjela..aduhh..ni berleter ke apa nih..tapi bila cerita masuk bab mak ayah konon mak ayah salah didik anak..hantar anak sekolah tahfiz lepas tu tak dapat kerja elok..

HELLLOO..berani hang call aku semata2 nak perlekeh dan perleceh mak ayah aku??!

Mak ayah salah didik anak?? so aku ni dah jadi apa? dah rosak akhlak ka??Adik2 aku yang yang lain tu dah jadi mat pit ka?? Menitik air mata aku tau..sampai hati cakap mak ayah aku macam tu..

Adik2 aku lagi 2 orang dihantar ke sekolah tahfiz tak dapat kerja elok?? aduhai..ini bab akidah..orang berakidah tak persoal lansung pasal benda ni..aku pun tak berani nak ulas..tapi semua orang tau kot rezeki tu datang dari Tuhan..Allah akan bagi kepada hamba2Nya yang berusaha..depa tak dapat kerja elok sebab depa malas berusaha bukan sebab depa sekolah agama..bukan sebab jadi tahfiz..

Ya aku mengaku perangai adik aku sorang tu ujian untuk mak ayah..siang malam mak ayah risau kat dia..kerja tak menentu..dengan perangai dia lagi..perbuatan dia kat orang luar..sampai mak ayah terpaksa tebal muka sebab dia..tak adil kiranya sebab dia sorang mak ayah aku dicop tak reti didik anak..tak adil ok..mak ayah pun banyak berdoa untuk dia..kat depan Kaabah baru ni pun mak banyak berdoa untuk dia sambil teresak2..aku pun tak pernah lupa berdoa untuk dia..tapi tak pernah pula aku doa minta dia dapat kerja elok..sebab aku tak pandang serong kat dia sebab kerja dia..cukuplah la dia ada dekat dengan mak ayah..bila mak ayah tak sihat dia bawa mak ayah pergi klinik..dia ada untuk belikan makanan untuk mak ayah kalau mak ayah tak sihat atau tak larat masak..tapi satu yang mak aku selalu bangga dengan dia, dalam dada dia ada alQuran..dia hafaz alQuran..lidah dia selalu mengalunkan ayat2 alQuran..dalam bilik, adik2 yang lain dengar muzik, dia dengar alQuran..aku pasti..Allah sedang rancang sesuatu untuk dia..untuk mak ayah juga.. doa mak ayah tak ada hijab..biar lah orang nak caci dia..tapi yang peliknya orang yang caci tu pun minta tolong dia jugak..huhu

Aku ni kahwin dengan Bangladeshi..kawan2 en suami raaaaaaamai sangat yang berjaya jadi bisnesman termasuk en suami sendiri..aku tengok dengan mata kepala ni macamana rajinnya dan committednya depa..depa masuk Malaysia pun bukan ada sijil pun..depa cuma ada support yang kuat ahli keluarga..ni ahli keluarga sendiri perlekeh, perleceh, perli so macamana nak hidup?! macamana nak berjaya..

Ok lah terlebih emosi pula aku pagi ni..setiap orang ada limit..kalau dah melebih limit pecah la kan..dah banyak kali dah mak ayah aku diperlekeh..tapi kami buat tak tau je sebab mak pun pernah cakap buat tak tau dah la..niat nak tolong dia sudah..pekakkan je telinga..dia dah tak ada sapa2 dah nak luah perasaan..nak marah..so tahan je la..tapi mana ada anak yang boleh biar mak ayah diperlekeh kan?

Oklah..
Tak guna duit banyak kalau makan sorang2..
Tak guna rumah besar kalau tak de orang nak tumpang..
Jaga la silaturrahim..
Berkatalah yang elok2..
Ingatlah selalu..someone is always important than something..
Manusia boleh berubah..
Dia boleh berubah..InsyaAllah..
Moga kau juga berubah!

Monday, March 30, 2015

Doakan Ya!

Congratulation to myself!!
 
 
 
Yeay!!
 
 
 
Akhirnya..
 
 
 
Yeay..
 
 
 
Tak sangka sangat..
 
 
 
Alhamdulillah..
 
 
.
 
 
.
 
 
.
 
 
.
 
 
.
 
 
.
 
 
Khabar gembira yang disampaikan oleh Dr Marzita sangat lah mendamaikan jiwa..
 
Alhamdulillah cyst yang dikesan oleh sebuah klinik tak besar mana..Alhamdulillah..
 
Maaf ya..
 
Gambar di atas bukannya fetus..huhuhu..
 
Itu adalah cyst (endometriosis) yang kecil saja saiznya..lebih kurang 40mm saja..
 
Alhamdulillah result pap smear juga normal tiada masalah..
 
Syukur padaMu Ya Allah..
 
Lepas ni kena ambil HPV shots pula untuk kesihatan berpanjangan..
 
Doakan ya..
 
Doakan senggugut teruk saya hilang..

Doakan saluran fallopian tidak tersumbat..
 
Doakan cyst hilang juga..
 
Doakan saya berbadan 2..
 
Doakan ya..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy 4th Birthday Nuha Sumayyah!!

Happy Birthday Nuha..sorry mama lupa nak post dalam blog..24.3.2015 genap umur Nuha 4 tahun..baby mama dah besar rupanya..

Tiada hadiah paling istimewa tanpa doa yang mama panjatkan kepada Allah untuk kesejahteraan Nuha sepanjang hidup di dunia dan di akhirat..Nuha sangat penyayang orangnya..manis budaknya..mama dah boleh bayangkan masa depan Nuha sebagai seorang doctor haiwan yang selalu Nuha lakonkan terhadap BayBay..dengan kot warna biru macam surgeon tu Nuha tangkas tangani haiwa2n yang sakit..

Akan mama dan abbu corakkan hidup Nuha dengan pelbagai warna menarik dan bersinar2 bercahaya..akan mama dan abbu tatang Nuha sehingga Nuha mampu untuk berdikari dengan sendiri..akan mama dan abbu bajai hidup Nuha dengan keimanan dan ketaqwaan kepada yang Esa..juga ketahuilah Nuha sangat beruntung punya abang yang luarannya agak kasar dengan Nuha tapi sebenarnya dialah yang paling sayangkan Nuha..dia yang ingatkan mama jangan lupa buatkan kek untuk birthday Nuha..dialah yang called abbu suruh beli hadiah untuk Nuha..dia juga yang cadangkan kepada abbu untuk belikan patung Hello Kitty..Nuha pun sangat gembira dengan hadiah tu..beberapa saat kemudian abang conteng patung baru Nuha dengan marker pen kan?! haha..dia cuba untuk jadi abang tapi dalam masa yang sama dia masih lagi kanak2 macam Nuha..

Happy Birthday Nuha..Nuha selalu buat mama bangga ada anak macam Nuha..terima kasih sebab jadi anak yang baik, anak yang rajin selalu tolong mama masukkan baju dalam mesin..tolong basuh pinggan dan cawan sendiri..dan terima kasih juga sebab jadi anak yang sangat berdikari..semuanya Nuha uruskan sendiri..doa mama tak akan pernah putus untuk Nuha..dan untuk abang juga..

Happy Birthday Nuha Sumayyah Binti Md. Abdul Maleque. Mama loves you so much!

Saturday, March 28, 2015

Terminate. Titik.

 
 
 Ingat lagi tak tentang rumah duplex yang saya post tempohari. Beberapa hari selepas tengok rumah tu saya dan en suami seakan angau dengan rumah tu..sampai termimpi-mimpilah..terus bincang dengan agen, katanya kami boleh dapat banyak diskaun..
Saya pun dengan selambernya cubalah apply. Mana tahu rezeki kami kan..kalau dapat 90% atau at least 85% pun ok la..rumah kedua tak banyak yang kita boleh dapat kan..boleh la nak korek2..
 
Few weeks lepas tu tak sangka ok..loan rumah yang kami apply untuk rumah duplex ni berjaya diperolehi sebanyak 77%..lebih kurang RM538k gitu..Selepas bincang..en suami suruh terima ja..sejak hari tu hati saya dah berbolak balik sebab semuanya jadi lambat dan tak betul..diskaun yang digembar-gemburkan pun tak banyak mana..so, down payment kena top up lebih dari yang sepatutnya..sepatutnya bermakna kami dah setuju dari awal untuk certain amaun dan dah buat budget lah kan..jadi bila dah over budget..hati dah macam berat dah..
 
Dah cerita dengan Mak, Mak kata kalau boleh afford terima sajalah kan..tapi detik hati kita hanya kita yang boleh rasa..so, mak suruh fikir habis2 dan buat istiqarah..jangan terburu2 buat keputusan pesan Mak..
 
Malam tu saya buat Istiqarah..tapi tak nampak petanda pun..cuma rasa tak sedap hati je..separuh hati nak rumah ni..separuh lagi rasa macam tak sesuai dengan kami..tapi heret jugalah kaki jumpa Banker dan sign beberapa document..keesokan harinya jumpa Lawyer pula untuk sign SPA..masa tengah dok sign SPA yang beratus2 helai tu sempat la sembang2 dengan lawyer..lawyer pesan apa saja diskaun yang dijanjikan perlu ada hitam-putih..ada surat la maknanya sebab dalam SPA tak tulis semua diakaun tu..ye la rumah ni under-con so, memang diaorang letak harga asal lah kan..haih..dan2 jugak saya call agen minta agen buat surat..dalam dok sembang dengan agen tu pun dia bagitau yang kami perlu bayar lebih lagi untuk down-payment..duhh..hati saya memang dah terbalik dah..cakap tak serupa bikin..Masalahnya, SAP semua dah sign..so, saya beritahu lawyer untuk hold dulu..selagi saya tak dapat surat dari agen/developer tentang diskaun jangan buat apa2 lagi dengan SAP..so, lawyer tu pun ok..dia hold dulu..dia tak bagi developer sign SAP tu lagi dan tak stamping..
 
Balik rumah malam tu saya susah nak tidur..terjaga malam saya terus buat istiqarah lagi dan bincang dengan en suami..ye financially kami mampu nak bayar down-payment (yang dijanjikan) dan installment tapi realitinya kalau diskaun semua tu hanya auta saja kami memang tak mampu nak bayar down-payment..dah kira over budget..takkan nak habiskan semua savings ke situ kan..in case kalau jadi apa2 macamana? abundant ke? haa..tak ke naya..
So, esoknya tu lepas subuh saya berteleku dok fikir..nak ke tak nak..nak ke tak nak..masa beli rumah yang yang kami tinggal ni dulu, semuanya jadi smooth ja tau..kami dapat apa yang dijanjikan..sangat berbeza dengan kali ni..awal2 lagi dah tak 'jujur'..so pantas jari saya wassap lawyer beritahu keputusan kami..bukan senang ok, nak suruh terminate selepas apa yang kami gone through..dah sign doc dengan Banker..dah sign SPA..rasa bersalah sangat..tapi demi kebaikan sendiri dan masa depan..kami terpaksa buat keputusan juga..Cuma kami kena bayar penalty je lah..rugi memang rugi..tapi hati dah jadi lapang..lapang ok..kami tak nak beli rumah lagi sehingga 2 tahun akan datang..2 buah kereta dah nak habis bayar tinggal lagi satu je lambat lagi..so, settlekan yang 2 tu dulu..cantikkan account bank seperti apa yang diajar oleh Banker - Mr. Kong..lagi 2 tahun mesti lebih banyak % loan yang kami boleh dapat kalau ikut nasihat dia..beli rumah ni tak rugi..tapi kena bijak juga la kan..baru la dalam untung ada untung..
 
Saya beritahu Mak..Mak kata cari rumah landed lah..mahal pun tak apa..ada tanah sendiri..cukuplah kondo sebijik..emm..Mak kata lagi..kadang Allah bagi pentunjuk dengan menggerakkan hati kita.. ya lah Mak..
 
Setiap apa yang terjadi, ada hikmahnya..banyak juga kami belajar dari 2 orang Banker dan Lawyer tu..dan ianya sangat2 berguna di masa akan datang..thanks a lot..
 
And you know what!? few days lepas tu saya dapat tahu yang loan dari Bank yang kami apply tu interestnya adalah yang paling tinggi! damn!! so, nampak tak hikmahnya tuh di sini..

NOTA TAMBAHAN : Rumah ni memang sangat cantik, moden dan boleh jadi investment yang sangat bagus. Terletak di kawasan yang membangun. Akan datang harganya mungkin mencecah jutaan Ringgit. Apa yang berlaku, bukan rezeki kami. Itu saja! Allah is a Great Planner..
 
 
 

Pantai Tanjung Asam

Cuti sekolah hari tu sempat lah bawa anak2 balik kampong..lagipun mak baru balik dari Umrah so spent some quality time sekejap la dengan maktok dan tokwan..sebelum tu, kami ambil mak dari KLIA2 balik ke Shah Alam dulu..esok paginya baru bertolak balik ke Kulim..rehat sehari di Kulim, kami bergerak ke Penang pula nak merisik2 bunga di taman untuk si kumbang tua pula..kihkihkih..selesai sampaikan hajat, kami terus nak cari pantai..dan tokwan drive kami terus ke sini..Pantai Tanjung Asam..awesome sangat tau tempat ni..nak dapat port cantik, kena la mendaki sikit..sikit je tak jauh pun..
 Wah,,best budak2 ni berendam..rasa macam nak terjun sekali..apakan daya baju tak bawa..budak2 ni pun mandi pakai underware je..haha..
Tengok view ni..Subhanallah..tenang setenang-tenangnya..air pun hijau je..best betul tengok bebudak ni mandi dibawah teduhan pokok apa ntah..memang best..silalah google dan pergilah beriadah ke sana..ok..done!

Saturday, March 7, 2015

Pisang Goreng Cheese


Beli pisang goreng, balik rumah curah  campuran (susu pekat manis + butter + cheese) dan tabur dengan ceddar cheese..heheh..jadi pisang goreng cheese..

Dasar pemalas!!!

Let It Go!!

Kelmarin treadmill dan exercise bike dah selamat dibeli oleh Encik & Puan suami isteri (lupa tanya nama..my bad!) nak bawa balik Johor katanya..terima kasih banyak2..ada lagi selonggok bikes Habib dan Nuha nak let go nih..tapi kena tanya budak dua orang tu dulu..huhu..kalau ikutkan hati mama nak jualkan ja semua tu..nanati kalau bebudak tu setuju, saya post iklan ye..saya memang nak clearkan space kat bahagian tu so boleh letak almari buku kat situ..saya nak buat build-in bookshelf tapi en suami macam tak setuju..dia lagi suka letak almari buku biasa..boleh ubah2..ermm..kita tengok nanti siapa yang menang!!

Badan letih sangat hari ni..first time pergi PIBG meeting..pukul 12pm baru habis..Habib pulak ada TKD..dah la breakfast minum coffee je pagi tadi..diorang jamu bihun tapi perut saya ni jenis tak boleh makan bihun pagi2..nanti kembung..emosi pulak tak berapa setabil..malas nak cakap2 hari ni..diam lebih baik..rasa nak marah je bila balik tengok baju sekolah nak kena cuci..kasut sekolah..kain baju harian berlonggok belum cuci..comforter pun kena cuci lagi..ada orang ter'babas' malam tadi..mimpi jadi bomba gamaknya..habis comforter, cadar semua..hmmm..tengok pun dah rasa letih..tak cuci nanti bau hancing pulak..aduhhh..mujur la dapat suami perihatin..balik rumah dia dah siap masak..Alhamdulillah..

En suami ke Melaka hari ni..saya balik dari sekolah, terus dia past batton..so semua saya kena settle sendiri..okeyyy..

Tarik nafas dalam2..
Hembus perlahan..
Let it go ~~

Thursday, March 5, 2015

Asam Pedas Ikan Sembilang

Yumm..
Resepi ni saya ambil dari blog Mat Gebu. saya ikut sebiji-sebiji. Alhamdulillah menjadi..sedap pulak tu..dah lama teringin nak makan ikan sembilang ni..dapat jugak akhirnya..tapi bahagian kepala ikan ni saya tak ambil..saya buang..Nampak kepala ikan tu scary sikit macamana ntah..hahah..terus campak masuk tong!! ok resepi ni macam biasa saya paste kat sini untuk tatapan sendiri di masa akan dating..

Bahan-bahan :

Bendi
1 genggam daun kesom
1 batang serai di ketuk
3/4 sb asam jawa extra
2 senduk nasi cili kisar
1 batang bunga kantan dibelah 4
1 biji tomato dibelah 4
Sedikit perasa Iman
Garam dan gula secukup rasa
Air


Bahan-bahan kisar :

6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Secubit belacan
1/2 camca teh lada hitam biji

Cara-cara:

Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai dan masukkan bahan kisar dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api sederhana dan kacau selalu. Tambah pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan).
Bila mendidih, masukkan ikan, daun kesom, bunga kantan, tomato dan bendi . Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak hingga bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas2..emmmmm..sedap!!
     

Wednesday, March 4, 2015

Hari 'Suka Nikah'

Ahahahaha..lawak la Habib ni..pecah perut mama tauu..
Bukan 'suka nikah' la..sukaneka!! teacher lama ajar 'Sport Day'..teacher baru ajar Sukaneka..so perkataan baru dengar main hentam je sebut ya..lain makna dia tu..huhuhuhu..
Matahari baru nak naik..terpacak betul2 depan muka mama..
 
Bersiap sedia untuk ber'suka nikah'..kahkahkah..
Habib lari dalam guni..acara ni dinamakan Cinta Bawaku Pergi kot namanya..cikgu2 pun kemain kreatif letak nama acara ikut nama drama tv..huhu..acara Suamiku Encik Sotong pun ada..haha
Group Habib dapat nombor 2..yeay!! tahniah Habib..Habib rumah Biru..
 
Untuk setiap acara hanya 3 hadiah je ada..so yang dapat nombor 4 tak dapat hadiah..kesian tengok muka budak2 tak dapat hadiah..kena bangkitkan dalam PIBG nih..hadiah ni macam tak ada apa untuk kita tapi besar maknanya kepada budak2 nih..bagi saguhati pun tak pa la kan..sayu hati saya tau tengok muka budak2 yang tak dapat hadiah..
Yeah!! you really makes me proud on your 'suka nikah' day, son..hahah..