Friday, July 8, 2011

Homemade Coklat (Ferrero Rocher)

Amboi! Extreamnya tajuk..hahah..Ok jom try buat ferrero rocher cara saya..sebenarnya gambar ni diambil di rumah mak sy..dan yg buat ni pun mak sy lah..sy tukang amik gambar ja..mls nk salin resepi kan..so amik gambar step by step senang..bila nk buat tgk je gambar..heheh..

Cloud 9..


sebijik cloud 9 bahagi kpd 4 bhgian..mak sy buat utk jual so bahagi 4 la..tp klo nk buat makn sndiri bahagi 2 pn ok..besar sikit..


Pastu buat bulat2 atau bujur2..suka hati..masukkan dln bekas bertutup..ketepikan..

masukkan coklat masakan dlm bekas tahan panas..coklat masakan ni boleh di beli dimana2 kedai bhn bakery..ataupun beli terus dr Lembga Koko Malaysia, sec 13 Bandar Baru Bangi..saya guna coklat susu..compound..coklat di LKM lebih murah..dan yg paling penting HALAL..

Letakkan coklat di atas bekas berisi air panas didih..double boil..

Kacau sampai cair..Masukkan cloud 9 td..salutkan dgn coklat..pastikan coklat yg nk disalut cukup2 sja..coklat yg selebihnya ketepikan dulu..kepitkan dan masukkan dlm golden paper cup..utk kesan yg lebih dramatik (erk!) boleh taburkan kacang yg dimesin halus..jdlah 'ferrero rocher' cara sy..heheOK..lebihan coklat td boleh buat coklat almond pula..masukkan ke dlm mould..ketuk2 sikit mould tu agar keluar semua angin *purpose = coklat x berlubang2..

letak almond..kemudian 'pipe'kan coklat sekali lagi..ketuk2 mould..masukkan ke dlm freeze beberapa minit utk keraskan..Taraaa..dah pun siap..boleh jdkan coklat raya...sekali buat..dapt 2 jenis..senangkan...bg yg nk tambahkan pendapatan sampingan mmg sesuai..cubalah..

No comments:

Post a Comment