Saya sebenarnya teringin sangat nak makan sagu ni..try google tengok resepi mudah sangat..dan bahan2 pun ada baki buat bubur kacang hari tu..jadi buat je lah..heheh..
Resepi mudah macam ni berlambak kat internet..google je..tapi nak jugak saya post dalam ni..sebabnya nanti bila nak buat lagi saya godek2 blog sendiri ja..tak payah susah2 dah..heheh..
Ada 3 steps..step yang pertama masak sagu dulu..
SAGU.
Bahan2 :
1 cawan sagu.
3 cawan air.
Cara2 :
Didihkan air dalam periuk.
Masukkan sagu.
Masak hingga sagu kembang dan hilang warna putih.
Jika air kering, boleh tambah air panas.
Angkat dan toskan sagu ke dalam penapis.
Alirkan air paip ke dalam penapis tu untuk buang kanji sagu.
Masukkan ke dalam bekas.
Tekan dengan sudu hingga manpat.
Sejukkan dalam fridge.
Step ke-2..
AIR GULA MELAKA.
Bahan2 :
2 ketul gula Melaka.
Air.
Daun pandan.
Cara2 :
Masukkan ketiga2 bahan ke dalam periuk dan masak hingga gula cair sepenuhnya dan mendidih.
Tutup api.
Sejukkan.
Step ke - 3..
SANTAN.
Bahan2 :
1 cawan santan.
Air.
Garam.
Cara2 :
Masak semua bahan hingga mendidih.
Sejukkan.
Akhir sekali apabila semuanya sejuk boleh hidangkan. Nak tambah ais pun boleh..
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment