Thursday, February 23, 2017

Resepi Kari Daging ala Bangla



1. 1 kilo daging (tulang)

2. 6 biji bawang besar hiris.

3. 3 ulas bawang putih tumbuk.

4. 2 inci halia tumbuk. 

5. Sebatang kayu manis.

6. 1 st jintan manis kasar.

7. 6 biji buah pelaga.

8. 2 kuntum bunga lawang.

9. 1 biji ubi kentang belah 4. (Ikut suka)

10. 1 st serbuk kunyit.

11. 1 st serbuk ketumbar.

12. 4 st serbuk jintan manis.

13. 2 st serbuk kari daging. 

14. Minyak lebihkan. Dah siap masak nanti boleh buang sikit. 

15. 6 biji cili padi hijau. 

16. Garam. 


Cara-cara : 

Campur dan gaul semua bahan di atas dalam periuk. Tak payah tumis. Terus gaul dalam kuali. Letak atas tungku dapur. Buka api. Goreng/kacau sampai garing. Then boleh tambah air dalam 1/2 secawan atau dua. Masak sampai dahing empuk. Rasa dan tambah apa yang kurang. Siap. 

No comments:

Post a Comment