Friday, February 24, 2017

Resepi Dhonya Pata Bortha





Bortha ini adalah pelengkap kepada hidangan masakan orang Bangladesh. Dhonya Pata maksudnya Coriander atau Ketumbar. Bertundak seperti sambal belacan bagi orang Malaysia. Rasanya sangat sedap dan sangat berkhasiat. 

Dhonya Pata Bortha atau nama lainnya 'Sambal Ketumbar'

Secekak daun ketumbar.
4 ulas bawang putih.
5 biji cili padi.

Tumbuk bahan-bahan di atas sehingga lumat. 

Kemudian masukkan garam secukup rasa. Saya guna garam bukit.

Rasa.
Jika terlalu pedas, masukkan sedikit gula. Sikit saja. 

Akhir sekali, Titiskan beberapa titik minyak zaitun. 

Siap. 
Makan dengan nasi panas berkuahkan kuah dhal sangat marvellous! Resepi kuah dhal ada di dalam post yang lepas.

Selamat Mencuba!





No comments:

Post a Comment