Monday, September 22, 2014

Lemon Cake with Cream Cheese Frosting..


Wahh..nama kek nak gah je..hahah..
Ni Cik Nuha punya pasal la ni..merengek nak kek..asyik tanya je..

"Mama kek ada tak?"
"Mama, jom buat kek.."
"Mama..cupcake hari tu ada lagi tak?"
"Mama..nanti beli kek untuk Nuha tau"

Aduh..malas mama nak buat kek sebenarnya..nak kena beli tepung lah..itu lah..ini lah..kang balance barang tak habis nanti masuk tong sampah je..sayang tau..membazir..kat Plaza Masalam depan rumah ni banyak kedai kek..meh kita beli je lah..sorang satu slice..

Dah pusing2 dalam Masalam..teringin nak makan lemon kek..cari2 tak de..tetiba datang semangat nak buat sendiri..jom lah kita cari bahan kek kat Giant..naaa..pening pulak sebab tak tahu resepi..jap mama google..tengok resepi..haih boleh tahan banyak jugak barang yang kena guna..tepung superfine lah..pastu campur dengan tepung self raising pulak..aduih..tak mau banyak2..nanti tak terguna..mama bukan rajin nak buat kek selalu pun..belek2..tenung lama2 rak bahan kek kat Giant tu tetiba nampak tepung kek instant..cari2 jumpa tepung lemon kek..ini sudah bagus..pucuk dicita ulam mendatang..meh tengok ingredients lain yg diperlukan kat belakang kotak..waahh..senang bangat..cuma tambah air, minyak sayuran dan telur je..tengok label..yes..Halal..walau bukan dari Jakim..saya tetap yakin ia Halal..tengok expire date..yes masih valid..jom beli..

Simple sangat bahan2 ni..cara buat pun mudah..

Panaskan oven 190 darjah celcius..saya guna api bawa je..
Masukkan tepung instant tu dalam mixer bowl..tuang air dan minyak sayuran (saya guna minyak jagung, lantaklah)..sukatan sebenar kena ikut arahan belakang kotak..lepastu pukul low sampai sebati..masukkan telur (saya guna 4 biji telur gred A) sebiji sebiji..pukul laju sampai kembang..

Griskan loyang..tuang adunan dalam loyang..terus masukkan dalam oven..kurangkan temprature ke 170 darjah celcius..bakar selama 25 minit..

Bila dah masak, rehatkan 3 minit..kemudian keluarkan kek dari loyang dan rehatkan kek sehingga sejuk..

Kek baik dengan saya hari ni..tak mendap..yess..
Tengok muka budak baju pink tu.. kemain happy tunggu kek sejuk..sambil tu tangan tak duduk diam..asyik cubit kerak tepi2 kek tu..mandi pun tak sikat rambut..tapi sempat pulak letak klip kat rambut tu..alahai Cik Nuha ni..

Sementara tunggu kek sejuk..meh kita buat frosting..
Saya google je cream cheese frosting ni..tapi saya pilih yang paling mudah..cuma perlukan gula icing, cream cheese, butter dan perahan jus lemon..

Masukkan cream cheese semua (200gm) ke dalam mixer bowl..2 cawan gula icing (saya kurangkan sedikit)..1/4 cawan butter dan 2 st jus lemon..pukul sampai sebati..
sampai jadi macam ni..lembut gebu gitu..
Bila kek dah sejuk boleh la sapu ke seluruh permukaan kek..
kemudian taburkan sprinkles..baru best..macam pro gitu..
Then baru boleh makan..sila abaikan bontot kek yang hitam tu..makan yang tengah dah ye..rasa kek lemon ni memang sedap..moist je..lepas ni dah tahu dah..tak payah susah2 nak sukat bahan..tak payah susah2 nak order lagi..dah boleh buat sendiri..tepuk bahu..yeay!!

Resepi kat atas sengaja saya tulis macam tu..walau tak payah tulis pun tak apa..kat belakang kotak pun ada..tapi you know what?? Ramai orang kat luar sana macam saya..i think..yang suka masak, suka bake cake, suka masuk dapur, suka google resepi tapi tak tahu nak start macamana..dalam kepala ni macam2 idea nak try..tapi macam2 tapi pun ada..nah..ni untuk orang separa rajin separa malas macam saya..bila en suami pulang ke rumah, kek cantik terhidang atas meja, anak2 pulak nyanyi lagu Happy Birthday kat abbu dia walau bukan birthday abbu pun..terus happy je rasa hati ni..rasa macam nak bake kek sebiji lagi..kahkah..

Terbayang lagi kek ni..sedap weyyh..cuba ya jangan tak cuba..bye..

No comments:

Post a Comment