Friday, July 15, 2011

Spaghetti cara saya

Suka mkn spaghetti kan..mkn spaghetti bagus daripada mkn mee basah yg byk sgt asid boric tu..tapi kdg2 klo mkn kt pizahat ke kt sikretresepi ke rasanya terlalu western kan..spaghetti plak terlalu kembang..kdg2 xbleh nk trima dek tekak org melayu nih..xmau la rasa tomato ja..nk rasa pedas2 skit..betul x??


gambar kt atas ni spaghetti sos ayam yg sy masak xlama dulu..OK..cara-cara nk masak 'spaghetti cara saya' mcm ni..

didihkan air..masukkan spaghetti dan sesudu garam..bila spaghetti dh lembut (try patahkan sikit n campatkan ke dingding (erk!), klo melekat sure dh lembut) toskan dan gaul dgn sedikit butter..ketepikan..
bahan2 : olive oil (sy guna extra virgin) + sos tomato + bahan kisar (2 ulas bwg putih + 1 biji cili padi + 1/2 biji tomato) + cheese + protien (udang @ daging)..
cara2nya : panaskan kuali/pan masukkan olive oil + bahan kisar + protien + garam secukup rasa..tambah air panas jika perlu..dh siap bleh tabur cheese..xmau letak cheese pn sedap jugak..kali ni saya letak udang..dah xsabar nk makan terlupa nk amik gambar..try la..tetap rasa western food tp pedas sikit..baru la kena ngn tekak ni..selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment