Sunday, October 30, 2011

Udang Kunyit ~ bangla style~

Masakan ni saya belajar dari kawan encik suami semasa kami dinner kat rumah dia hari tu..sangat sedap..jadi hari ni saya try la masak untuk family..memang jadi..encik suami makan sampai licin pinggan..ok..jom tengok resepi..

Bahan utama of course la udang..ikut suka hati la nak banyak mana tapi yang saya masak ni untuk 2 orang makan 2 kali..so 2x2=4 la..hihi..makan tengahari sekali dengan makan malam..

tomato + terung saiz sederhana
bawang besar + garlic..dan 1 st serbuk kunyit + 1 st rempah udang..

Cara-cara nak masak senang ja..tumis bawang yg dihiris tu sampai naik bau..masukkan serbuk kunyit dan rempah..tambah sedikit air..kacau sampai pecah minyak then masukkan tomato dan terung..kacau sampai layu..akhir sekali masukkan udang..jangan masak udang terlalu lama nanti udang jadi keras..masak lebih kurang 30 saat cukup..tutup api dan boleh hidang..simple dan sedap..cuba try ok..

1 comment:

  1. Oppsss!! terlupa pula..kalau nk pedas boleh tambah cili padi bersama bawang tadi..dan satu lagi hidangan ini takkan jadi jika tanpa GARAM..heheh..selamat mencuba!!

    ReplyDelete