1. 1 kilo daging (tulang)
2. 6 biji bawang besar hiris.
3. 3 ulas bawang putih tumbuk.
4. 2 inci halia tumbuk.
5. Sebatang kayu manis.
6. 1 st jintan manis kasar.
7. 6 biji buah pelaga.
8. 2 kuntum bunga lawang.
9. 1 biji ubi kentang belah 4. (Ikut suka)
10. 1 st serbuk kunyit.
11. 1 st serbuk ketumbar.
12. 4 st serbuk jintan manis.
13. 2 st serbuk kari daging.
14. Minyak lebihkan. Dah siap masak nanti boleh buang sikit.
15. 6 biji cili padi hijau.
16. Garam.
Cara-cara :
Campur dan gaul semua bahan di atas dalam periuk. Tak payah tumis. Terus gaul dalam kuali. Letak atas tungku dapur. Buka api. Goreng/kacau sampai garing. Then boleh tambah air dalam 1/2 secawan atau dua. Masak sampai dahing empuk. Rasa dan tambah apa yang kurang. Siap.
No comments:
Post a Comment