Monday, June 27, 2011

Sweets - Semai

Manisan org Bangladesh..
yg ni fav en suami la..klo balik Dhaka..xbeli stok byk2 xsah..

Lachcha
Asalnya yg ni..rasa mcm kuih karas..crunchy..
Tapi klo nk jdkan manisan..mcm ni caranya..
Susu pekat manis (atau fresh milk) + air + gula + kulit kayu manis +
bunga lawang = masak atas dapur then masukkan
lachcha xpayah kacau..tutup api..
kenapa?? lachcha ni bila kna air jd sgt lembut..

Jadi mcm ni..semangkuk semai..
Masa mula2 kawin..saya mcm xsuka smua makanan or masakan or manisan org bangla nih..bila dh lma2 bleh la..sama mcm en suami gak..dulu xnak makan kuih2 traditional melayu nih..dodol tu dia rasa cam 'geli'..tapi sekarang..huhhh..pantang jumpa dodol berkilat..kenyal..wajib beli!!

2 comments: