Thursday, February 23, 2017

Resepi Kuah Dhal ala Bangla



Resepi dhal ni simple sangat. 
Sapa yang pemalas macam ai tapi suka masak sesuai lah nak ikut resepi ni. 💁 

Cuci 3 genggam kacang dhal yang color oren tu bagi bersih. 
Letakkan dalam periuk. 

Blend 3 ulas bawang putih dan 1 inchi halia masukkan sekali dalam periuk. Halia tu wajib bubuh sebab kacang dhal ni angin. 

Sebiji cili padi patah dua masuk dalam tu sekali. 

Bubuh serbuk kunyit 1sk. 

Masukkan air. Lebihkan sikit pun tak apa. 
Rebus sampai dhal empuk/hancur. 

Bila dah empuk masukkan garam. Rasa dan tutup api. 

Pastu dalam frying pan, panaskan minyak kita nak tumis darat. 

Goreng bawang merah, bawang putih, daun kari, cili kering dan jintan manis. Jangan kedekut bahan. Hiris bagi banyak pun tak pa. 

Goreng sampai garing. 
Pastu tuang dengan minyak sekali dalam kuah dhal. 
Siap. Sedap dimakan dalam cuaca sejuk. 

No comments:

Post a Comment