Gambar ihsan google.
'Bibirmu merah bak delima merekah'
Eh..betul ka??
Hari tu beli buah delima..memang fav saya buah ni tapi jarang beli sebab selalu dapat yang masam..hari tu sebelum beli saya try rasa sebutir dulu..punya lah manis..then terus beli 2 biji..sampai rumah, belah empat bahagian tengok sabut tu banyak yang dah hitam..alaaaa..takkan dapat yang busuk kot..saya try belek..Alhamdulillah tak ada yang busuk..try rasa..emmmpphh..manis melecaih...
Tetiba terasa nak share pulak cara makan buah delima ni..dulu masa kecik2..mak selalu belah 8 delima ni..maklumlah adik beradik ramai..buah delima pulak mahal time tu..so dapat satu bahagian kena korek sebutir2 bila nak makan..bawa la kulit tu ke hulu ke hilir takut delima jatuh sebutir mana tau butir yang jatuh tu penawar segala penyakit -.-'
Ok caranya mudah sangat..saya belajar cara ni dari chef omputih nama apa tak tau kat TLC channel..yang pasti takkan ada butir yang jatuh ke lantai..
Mula2 kena belah delima kepada 4 bahagian..Lepas tu sediakan mangkuk atau pinggan besar..then ambil senduk nasi ketuk2 di bahagian kulit sambil tangan sebelah lagi tekup buah delima dari tergelincir..jangan ketuk kuat sangat..ketuk2 manja gitu..
Mula2 kena belah delima kepada 4 bahagian..Lepas tu sediakan mangkuk atau pinggan besar..then ambil senduk nasi ketuk2 di bahagian kulit sambil tangan sebelah lagi tekup buah delima dari tergelincir..jangan ketuk kuat sangat..ketuk2 manja gitu..
Bila dah siap, sudukan je la masuk ke mulut..senang kan..nak jamu tetamu makan pun senang kan..
No comments:
Post a Comment