Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 sb susu tepung (saya guna susu sustagen Habib)
1 sb majerin
secubit garam
1/2 cawan air suam
2 sb yis mauripan
1 sb gula
Gula halus untuk ditabur
Cara-cara:
Bancuh yis bersama air suam..kemudian masukkan gula dan kacau..biarkan selama 15 minit sehingga berbuih..
Mm
Dalam bekas berasingan satukan tepung, susu, majerin dan garam..masukkan sekali bancuhan yis dan gula tadi..uli sehingga menjadi doh..
Bulatkan doh seperti bola..tutup bekas dengan plastik dan biarkan doh naik 2 kali ganda selama lebih kurang 1 jam..
A
Uli doh sekali lagi untuk keluarkan angin..jadikan bola sekali lagi dan tutup semula bekas dengan plastik..biarkan 30 minit lagi..
Akhir sekali uli doh dan terapkan dengan acuan donut..biarkan seketika lagi sebelum goreng 'deep fry'..
Biarkan donut sejuk sebelum tabur dengan gula halus..paling mudah masukkan gula halus dan kesemua donut dalam plastik..ikat hujung plastik dan goncang sehingga semuanya rata..
Saya kira resepi donut ni adalah yang paling mudah dan senang..rasanya yang enak dan gebu menjadi kegemaram kami sekeluarga..thanks to fb Buku Resepi..
Selamat Menuba!
Sedapnya donut ni...
ReplyDelete