Tuesday, January 8, 2013

Kari Ikan Tanpa Santan

Bahan-bahan:

4 ketul/ekor Ikan
1 biji bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 biji cili padi dikisar
2 sb serbuk kari ikan
2 st serbuk jintan putih
1 sb halba campur
1 tangkai daun kari
1 biji tomato dibelah 4
6 batang bendi
1/2 st asam jawa extra
Garam
Gula
Air
Minyak masak

Cara-cara:

Panaskan minyak masak..tumis semua bahan kisar bersama daun kari dan halba campur sehingga naik bau..kemudian masukkan serbuk kari, serbuk jintan putih dan asam jawa dengan sedikit air..kacau perlahan dan biarkan hingga pecah minyak..kemudian masukkan lagi sedikit air..jangan terlalu cair..masukkan pula ikan dan tomato..biar sehingga mendidih dengan api perlahan..akhir sekali masukkan bendi dan perasakan dengan garam dan gula..siap!

No comments:

Post a Comment